Games Geschiedenis

De arcade-game Pac-Man van Namco (1980) debuteerde in het gouden tijdperk van de videogames en wordt tegenwoordig gezien als de eerste ‘casual game’. Naar schatting is het spel in de 20ste eeuw door meer dan tien miljard mensen gespeeld, waarmee het spel behoort tot één van de populairste spellen ooit.

In 1989 kwam de Nintendo Game Boy uit met Tetris als gratis bijgeleverd spel. Tetris voor de Game Boy werd immens populair en wordt nu gezien als het spel dat de weg plaveide voor Nintendo’s succes op de markt voor pocketgames.

Microsoft Solitaire (1990) werd gratis geleverd met Microsoft Windows en wordt momenteel wereldwijd beschouwd als de eerste succesvolle ‘casual game’ voor op de computer, met meer dan 400 miljoen mensen die het spel sindsdien hebben gespeeld. Navolgende versies van Windows hadden Minesweeper (Mijnenveger), en toen Microsoft eenmaal de populariteit van Solitaire doorhad, voegde het bedrijf ook FreeCell en Spider Solitaire toe. Ze adverteerden met hun bijzonder populaire Microsoft Entertainment Packs voor casual gaming op kantoorcomputers. Andere casual spellen uit dit tijdperk zijn onder andere Sierra On-Line’s Hoyle’s Official Book of Games en Crazy Nick’s Software Picks, Villa Crespo’s The Coffee Break Series, en Epyx’s Chip’s Challenge.

Casual spellen waren vanaf 1996 ook online te spelen, met spellen zoals Gamesville en Uproar, die een multiplayer-optie hadden, en HTML-games in de genres bingo, kaartspelen, puzzels en trivia. Deze spellen vereisten een continue verbinding met de server om de spelers te synchroniseren, en had geen chat of avatars.

De komst van Flash zorgde voor een enorme stijging van het aantal online web-based games, en moedigde ontwikkelaars aan tot het maken van eenvoudige spellen die binnen relatief korte tijd konden worden uitgespeeld. Eén van de meeste bekende games, Bejeweled, begon als een Flash-spel.

De casual games hadden kwamen opnieuw in bloei toen smartphones met een groot kleurenscherm de norm werden. Want net zoals Adobe Flash daarvoor, hadden de mobiele telefoons beperkte mogelijkheden waardoor ze ideaal geschikt waren voor kortdurende en simpele games.

Met de komst van de iPod kwamen er op de gamingmarkt meer krachtige spellen in pocketformaat beschikbaar. Het bedrijf PopCap bracht Peggle uit voor op dit Apple apparaat en de game was een onmiddellijk succes.

Toen Steve Jobs van Apple besloot de ondersteuning van Adobe Flash stop te zetten op de iPad en iPod kwamen er steeds meer Online Html5 games op de markt. Html5 werkt namelijk op elk apparaat, van laptop tot telefoon en daarom hebben wij op onze website ook alle online games in HTML5 gemaakt.

Hoewel casual spellen al een tijdje bestaan, kreeg hun populariteit een opleving met het uitbrengen van de Nintendo Wii. Dankzij de eenvoud van de Wii-controller werd er een geheel nieuwe markt van consumenten ontdekt die niet bereid was om veel tijd te investeren in het aanleren van een ingewikkelde spelbesturing. Een aantal ontwikkelaars grepen deze kans aan om spelletjes te maken die gericht zijn op de relatief lage gamekennis en ervaring van nieuwe spelers. In 2006 groeide de markt van de casual consolegames verder dankzij spellen zoals Carnival Games en Wii Play. De voorbode van deze voorheen onbenoemde trend is tegenwoordig zichtbaar in spelletjes zoals Crazy Frog Racer, Shrek: Super Party, Spice World!: The Music Quiz, en Singstar. De casual game LittleBigPlanet was ook zeer populair op de Playstation 3. Zo hebben de spelers bij dit spel de mogelijkheid om belangrijke onderdelen van het spel aan te passen, terwijl de gameplay zelf relatief eenvoudig is.

In 2008 werden de online spelletjes op sociale netwerken populair onder het grote publiek na het uitkomen van Happy Farm in China. Beïnvloed door de Japanse RPG-serie Harvest Moon, kreeg Happy Farm uiteindelijk 23 miljoen dagelijkse actieve gebruikers. Het idee werd spoedig overgenomen door andere ontwikkelaars, die spelletjes uitbrachten als Sunshine Farm, Happy Farmer, Happy Fishpond, Happy Pig Farm en Facebookgames zoals FarmVille, Farm Town, Country Story, Barn Buddy, Sunshine Ranch, Happy Harvest, Jungle Extreme, en Farm Villain. De meest populaire game op social networksites is FarmVille, dat wereldwijd meer dan 70 miljoen actieve gebruikers heeft. Andere populaire sociale netwerkgames zijn YoVille, Mob Wars, Mafia Wars en FrontierVille.